De overwinning van Trump: belangrijkste gevolgen voor beleggers
Investment Talks - 7 november 2024
Voormalig president Donald Trump keert terug naar het Witte Huis voor de komende vier jaar, en met de Republikeinse partij die ook de Senaat en mogelijk het Huis verovert, is een “red sweep” de meest waarschijnlijke uitkomst.
Beleid en impact
De financiële markten reageerden door populaire “Trump trades” uit te breiden - waardoor de obligatierente, de Amerikaanse dollar en aandelenfutures stegen - omdat beleggers de kans groter achten dat Trump zijn beleidsvoorstellen zal verwezenlijken.
Amundi denkt dat de nieuwe president prioriteit zal geven aan tarief- en immigratiebeleid boven belastingverlagingen, omdat deze kunnen worden geïmplementeerd via uitvoeringsbevelen zonder goedkeuring van het Congres.
De volgorde van de beleidsimplementatie zal belangrijk zijn om de impact op groei en inflatie te beoordelen. Tarieven zullen een negatieve aanbodschok veroorzaken in de economie, waardoor het risico op stagflatie toeneemt. De omvang hiervan zal afhangen van de uiteindelijke hoogte van de tarieven.
Wereldwijde overloopeffecten
De volledige uitvoering van het verregaande tariefvoorstel van Trump zal geen winnaars opleveren in een wereld van verhoogde handelsonzekerheid en protectionisme. De trans-Atlantische relatie kan te lijden hebben onder toenemende economische spanningen, die kunnen overslaan naar andere samenwerkingsgebieden.
Azië zou het zwaarst getroffen kunnen worden, met China als koploper. Peking heeft echter mogelijkheden om de schok op te vangen door te onderhandelen - bijvoorbeeld over gebieden waar de VS sterk van afhankelijk is, zoals farmaceutische onderdelen en zeldzame aardmetalen - door valutadepreciatie, en door het verleggen van de handelsstromen.
Het aanpakken van de externe uitdaging naast een vertragende binnenlandse economie zal aanzienlijk meer beleidsbeslissing en doortastendheid vereisen dan tot nu toe het geval is geweest. De grote en op het binnenland gerichte economieën van India en Indonesië zijn beter geïsoleerd.
Gevolgen voor de investeringen
Hogere inflatie en een meer proactieve Fed zullen risico's inhouden voor vastrentende beleggingen, terwijl ze de dollar op korte termijn zullen ondersteunen. De strengere financiële voorwaarden zullen wereldwijd worden doorgegeven, waarbij de Aziatische markten bijzonder kwetsbaar zullen zijn, gezien de extra schok van hogere tarieven.
Amerikaanse aandelen zullen worden geteisterd door tegenstrijdige krachten, maar deregulering en industrieel beleid onder Trump 2.0 zullen waarschijnlijk gunstig zijn voor sectoren zoals banken en small/mid-caps.
Raadpleeg voor meer informatie de Investment Talks op de website.