De oorlog tussen Rusland en Oekraïne versnelt de fragmentatie en de energietransitie

Geopolitiek - Februari 2023

In dit artikel kijken Anna Rosenberg (Head of Geopolitics), Mahmood Pradhan (Head of Global Macroeconomics) en Francesco Sandrini (Head of Multi-Asset Strategy) naar de economische tol op korte en langere termijn van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en naar de gevolgen voor beleggers.

Economische gevolgen

Het conflict heeft de economie en het productiepotentieel van Oekraïne verwoest: het bbp daalde met meer dan 30% en gezien de aanhoudende schade aan kritieke infrastructuur zouden de uiteindelijke wederopbouwkosten meer dan 1 biljoen dollar kunnen bedragen.

De defensie-uitgaven van Rusland zijn met 60% gestegen, maar de inkomsten uit de olie- en gasexport zijn met 40% gedaald. Samen met de fiscale aderlating door de oorlog, zullen een brain drain van het menselijk kapitaal en sancties op de invoer van technologie de vooruitzichten om de krimpende investeringen nieuw leven in te blazen ernstig aantasten.

In Europa heeft de eerste schok in de energievoorziening het BBP met 4% aangetast en bijgedragen tot de zeer sterke en plotselinge stijging van de inflatie. De oorlog kan de vastberadenheid van beleidsmakers versterken om de klimaatagenda van de regio en haar Net Zero-doelstellingen te versnellen.

Gevolgen voor beleggers

Beleggers worden geconfronteerd met een nieuw mondiaal geopolitiek landschap, gekenmerkt door kortere waardeketens, meer protectionisme en hogere inflatie. Op langere termijn zal de onzekerheid over de energieprijzen en het energieaanbod vereisen dat het monetaire beleid proactiever wordt en meer wordt gestuurd door gegevens dan door forward guidance van de centrale banken.

Deze grote en fundamentele veranderingen - zoals de race om halfgeleiders, kunstmatige intelligentie of biotechnologieën; evenals het streven naar energieonafhankelijkheid en de diversificatie van toeleveringsketens - bieden ook kansen voor beleggers

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor economieën en beleggers in het bijgevoegde artikel.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne versnelt de fragmentatie en de energietransitie (EN)

PDF 773 KB

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Amundi

Amundi, the leading European asset manager, ranking among the top 10 global players[1], offers its 100 million clients— retail, institutional and corporate—a complete range of savings and investment solutions in active and passive management, in traditional or real assets.  

With its six international investment hubs[2], financial and extra-financial research capabilities and long-standing commitment to responsible investment, Amundi is a key player in the asset management landscape. 

Amundi clients benefit from the expertise and advice of 4,800 employees in more than 35 countries. A subsidiary of the Crédit Agricole group and listed on the stock exchange, Amundi currently manages nearly €1.800 trillion of assets[3]. 

Amundi Real Assets brings together a complete range of capabilities in real estate, private debt, private equity and infrastructure. Drawing on decades of experience in private markets, Amundi facilitates access to real assets for institutional and retail investors. With nearly €60 billion in assets under management[4] invested in nearly 2,000 assets in 13 European countries, the business line is supported by 220 professionals in three main investment hubs in Paris, London and Milan. Find out more on  real-assets.amundi.com.

[1] Source: IPE “Top 500 Asset Managers” published in June 2021, based on assets under management as at 31/12/2020

[2] Boston, Dublin, London, Milan, Paris and Tokyo

[3] Amundi data as of 30/06/2021

[4] Amundi data as of 30/06/2021