De lappendeken van pensioenstelsels in de eurozone en budgettaire beperkingen
Thematisch document

- Geconfronteerd met de demografische uitdaging hebben alle landen van de eurozone hun pensioenstelsel op verschillende manieren hervormd.
- In alle landen heeft een kernhervorming de pensioenleeftijd verhoogd of de bijdrageperiode verlengd.
- Door de hervormingen doen de noordelijke landen het nu beter op het gebied van financiële duurzaamheid dan de zuidelijke landen.
De kwestie van de pensioenstelsels in de landen van de eurozone is belangrijk, omdat de pensioenuitgaven een aanzienlijk deel van het BBP uitmaken, en een vergrijzende bevolking de financieringsbehoeften doet toenemen. Tegelijkertijd zijn de tekorten - en daarmee de schulden - van landen tijdens de covidperiode opgelopen, onder andere door hogere rentetarieven.
De verscheidenheid aan pensioenstelsels in de Eurozone is het resultaat van de geschiedenis, cultuur en economische situatie van elk land. Wat zijn hun overeenkomsten of verschillen? Welke hervormingen zijn er doorgevoerd om de houdbaarheid van hun pensioenstelsels te handhaven?
Amundi's thematische paper bestudeert daarom de volgende vragen:
- Wat zijn de belangrijkste historische pensioenstelsels?
- Wat blijft daar vandaag van over?
- Welke hervormingen zijn er doorgevoerd?
- Wat is de duurzaamheid van deze pensioenstelsels?
Alle pensioenstelsels in de eurozone, ongeacht hun specifieke kenmerken, worden momenteel geconfronteerd met de demografische uitdaging van het 'opa boomer'-fenomeen, en zullen dat de komende 20 tot 25 jaar blijven doen. Ze hebben allemaal hervormingen doorgevoerd, waarvan de effecten voor veel van hen nog moeten komen.
De stijging van de overheidsschuld en de budgettaire beperkingen die worden opgelegd door het stabiliteits- en groeipact zullen landen in een kritieke situatie dwingen om de komende jaren budgettaire consolidatiemaatregelen door te voeren. Nu de vervangingsratio daalt en een mogelijke belastingverhoging op de loer ligt, is het belangrijker dan ooit voor spaarders om een aanvullend pensioenplan te ontwikkelen.
Voor meer informatie, raadpleeg het thematisch document op de website.