China in 2025: het lot van lagere rentes
Cross Asset Investment Views - Januari

Amundi ziet een duidelijke intentie van het leiderschap om het beleid te kantelen, maar blijft sceptisch over de effectiviteit ervan.
In de zomer van 2024 was het heersende sentiment 'ABC' (Anything But China) - een regelrechte existentiële crisis die China afdeed als een onverkoopbare beleggingsklasse. Eind september stegen Chinese aandelen met gemiddeld 25% op basis van officiële praatjes, wat leidde tot een wijdverspreid 'koop alles'-sentiment, omdat de angst om iets te missen zich over de hele markt verspreidde.
In tegenstelling tot een jaar geleden, toen Amundi de beleidskoers omschreef als zelfgenoegzaam passief, heeft het Chinese leiderschap nu alle dubbelzinnigheid uit de weg geruimd. Het pleit expliciet voor onconventioneel beleid, waaronder monetaire versoepeling en een expansiever fiscaal beleid.
Deze ommezwaai is waarschijnlijk het gevolg van een atypische systeemcrisis, waarbij lokale overheden krap bij kas zaten en moeite hadden om bedrijven, banken en ambtenaren te betalen. Bovendien heeft de verkiezing van Donald Trump als president van de VS de weg vrijgemaakt voor een dergelijke verschuiving.
Als gevolg van deze nieuwe duidelijkheid in leiderschap verwachten ze een reeks maatregelen om de economie te stabiliseren. Ze denken echter dat de impact van dit beleid de bestaande structurele belemmeringen niet volledig zal compenseren: “We verwachten dat de Chinese groei op de neerwaartse trend zal blijven en zal vertragen van 5,0% in 2024 naar 4,1% in 2025 en 3,6% in 2026.”
Samengevat gelooft Amundi dat het Chinese leiderschap echt van plan is om de economie te stabiliseren, een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van de passieve aanpak een jaar geleden. Er is echter geen snelle oplossing voor China's '3D' seculaire uitdagingen: demographic, debt and decoupling.
Ga voor meer informatie naar de website.