2025 Global Investment Outlook: Lichtpuntjes temidden van anomalieën
Persbericht - 19 november 2024
Amundi heeft vandaag haar 2025 Investment Outlook gepubliceerd. Geopolitiek en beleidsverschuivingen zorgen voor een meer gefragmenteerde wereld, maar in de wereldwijde herordening ontstaan nieuwe kansen. De prognoses zijn gebaseerd op informatie en beleidsmaatregelen die beschikbaar zijn per 6 november 2024.
We voorspellen een afzwakking van de mondiale groei naar 3,0% in 2025 en 2026. Het groeiverschil tussen opkomende en ontwikkelde markten zou zich ook moeten stabiliseren, met een groei van +3,9% voor opkomende markten en +1,6% voor ontwikkelde markten in de komende twee jaar. We verwachten dat de Amerikaanse economie licht zal vertragen in de richting van een zachte landing, dat het herstel van Europa naar potentiële groei bescheiden en progressief zal zijn, en dat Azië een belangrijke groeimotor zal blijven, ondanks de groeivertraging in China.
De bevestiging dat de desinflatie op het goede spoor zit, zou een soepeler monetair beleid moeten ondersteunen. Centrale banken in de VS en Europa zouden de rente moeten blijven verlagen. Tegen het einde van 2025 verwachten we een eindrente van 3,5% in de VS, 2,25% in de eurozone en 3,50% in het VK. De Bank of Japan daarentegen zal naar verwachting nog twee verhogingen doorvoeren. De centrale banken van de EM zijn van plan een onafhankelijker beleid te voeren, met een geleidelijke versoepeling.
“Kansen grijpen in risicovolle activa en tegelijkertijd inflatierisico's in evenwicht houden, zal de sleutel zijn in 2025. Beleggers moeten hun aandelenblootstelling uitbreiden tot meer dan alleen Amerikaanse megacapaandelen, op zoek gaan naar inkomsten uit liquide en illiquide activa, en hedges implementeren in een meer gefragmenteerde wereld.” - Vincent Mortier, Group CIO van Amundi
“In een wereld vol anomalieën zijn er genoeg lichtpuntjes. Het identificeren van de kansen die worden gecreëerd door beleidskeuzes en geopolitieke verschuivingen zal net zo belangrijk zijn als het beschermen tegen de risico's die ze met zich meebrengen.” - Monica Defend, hoofd van het Amundi Investment Institute
Centraal scenario: een onconventionele late cyclus
De Verenigde Staten stevenen af op een zacht landingsscenario. We verwachten een lichte vertraging naar een tragere groei (+1,9% en + 2,0% in 2025 en 2026) naarmate de arbeidsmarkt afkoelt en de consumptie vertraagt. De omvang en volgorde van de beleidsuitvoering zullen van invloed zijn op de groei- en inflatievooruitzichten, en mogelijk ook op de reactie van de Fed en de financieringsvoorwaarden. Wij denken dat de nieuwe president prioriteit zal geven aan tarief- en immigratiebeleid, gevolgd door belastingverlagingen en andere fiscale veranderingen.
Europa stevent af op een bescheiden herstel naar potentiële groei, dat steunt op lagere inflatie en monetaire versoepeling om investeringen te ondersteunen en spaargeld naar de vraag te leiden. De grootste economieën in de eurozone zullen heterogeen presteren en het begrotingsbeleid zou een belangrijke onderscheidende factor moeten zijn. Op langere termijn moet Europa het herstel van de productiviteit aanpakken. De regering-Trump kan Europa aansporen om de samenwerking op defensiegebied te versterken en mogelijk voorstellen te doen om de productiviteitsgroei te bevorderen.
Azië zal in 2025 een belangrijke motor van de wereldwijde groei blijven. De relatief gunstige inflatievooruitzichten zijn gunstig voor een meer ondersteunend beleid in de regio. Opkomend Azië verschuift al naar meer strategische doelen, laat een robuuste groei zien en heeft de regionale banden en veerkracht versterkt. India zal een belangrijke groeimotor zijn en China zal waarschijnlijk economische stabilisatie en structurele transformatie aanmoedigen.
De belangrijkste neerwaartse risico's voor ons basisscenario komen voort uit een heracceleratie van de inflatie als gevolg van de escalerende handelsspanningen. De opwaartse risico's hebben te maken met een verminderd geopolitiek risico naarmate de belangrijkste conflicten eindigen en een versnelling van de structurele hervormingen, die leiden tot een hoger groeipotentieel.
Implicaties voor beleggingen: lichtpuntjes te midden van anomalieën
Deze onconventionele late cyclus wordt gekenmerkt door een mix van economische en financiële anomalieën. Aan de ene kant zien we veerkrachtige economieën, ruime macroliquiditeit, versoepeling van de financiële voorwaarden en desinflatie in combinatie met grote beleidsonzekerheid. Aan de andere kant zien we een hoge concentratie, dure waarderingen en lage volatiliteit in de aandelenmarkt in tegenstelling tot hoge volatiliteit in vastrentende waarden.
In deze omgeving is ons standpunt voor 2025 licht pro-risico, in balans met inflatiebestendige activa. Diversificatie op meerdere fronten is essentieel omdat potentiële beleidsverschuivingen het referentiekader gemakkelijk kunnen veranderen. De huidige anomalieën vragen om een frequente herbeoordeling en dynamische aanpassingen, met een focus op risicovolle activa in H1. Om de beste kansen te identificeren, moeten we ons verdiepen in sectoren die profiteren van transformatieve langetermijnthema's. Deze omvatten demografische trends, geopolitieke en industriële verschuivingen, evenals de effecten van klimaatverandering, technologische innovatie en de kosten van energietransitie.
- Inkomsten winnen aan kracht. Ondanks de verwachte volatiliteit is de lage waarschijnlijkheid van een recessie, in combinatie met meer dovish centrale banken gunstig voor de kredietmarkten in het algemeen, gezien de hogere rendementen dan in het verleden en de gezonde kredietfundamentals. Staatsobligaties, Investment Grade en High Yield-kredieten met een korte looptijd, leningen met vreemd vermogen, EM-obligaties en particulier schuldpapier bieden aantrekkelijke inkomstenmogelijkheden. Europese staatsobligaties zijn ook bronnen van diversificatie nu de inflatie vertraagt.
- Aandelen: er is potentieel voor een verbreding van de rally tot buiten de Amerikaanse megakapitalisaties en opgerekte waarderingen, gezien de winst- en liquiditeitsvooruitzichten. Wij geven de voorkeur aan een wereldwijd gediversifieerde benadering en zoeken naar waarde in Amerikaanse gelijkgewogen indices, Japan en waarde in Europa. In sectoren geven we de voorkeur aan financiële waarden, nutsbedrijven, communicatiediensten en consumentengoederen. Waardebeleggingen en mid-caps zijn goede hedges tegen mogelijke dalingen in groei- en megacapaandelen.
- Opkomende markten zouden het beter moeten doen dan ontwikkelde markten. Ondanks de mogelijke nieuwe koers in de VS zouden EM-obligaties moeten profiteren van een ondersteunende macro-economische achtergrond en een dalende rente. In HC geven we de voorkeur aan HY boven IG. In LC richten we ons op aantrekkelijke reële rendementen. In opkomend Azië bieden India en Indonesië de beste keuzes voor de lange termijn en zijn ze beter geïsoleerd tegen tarieven.
- Uitdagingen vragen om genuanceerde diversificatie op meerdere fronten. Denk aan volatiliteit (hedgefondsen en absolute return-strategieën), liquiditeit (particuliere markten) en macro-/geopolitiek (goud, aan inflatie gekoppelde obligaties). Infrastructuur en private schuld combineren sterke groeivooruitzichten, inflatiebescherming en diversificatievoordelen. Bij aandelen zijn dividendaandelen doorgaans beter bestand tegen inflatie.
Anna Rosenberg en Guy Stear komen in januari naar Brussel en Luxemburg in het kader van de Global Outlook 2025, en zijn beschikbaar voor interviews. Neem contact met ons op voor meer informatie.